I denna ålder är ett ”lekfullt” träningsupplägg allra viktigast tillsammans med smålagsspel. Hälften av träningen bör utgöras av spel i någon form. Träningen bör därutöver fokusera på koordination, rörelse och teknik. Övningarna bör vara enkla och varierande. Spelövningar bör genomföras på små ytor med få spelare per lag/grupp.
Det är svårt att hålla genomgångar i grupp. Långa och komplicerade muntliga genomgångar av övningar bör undvikas. Ju yngre barnen är desto kortare bör genomgångarna vara. Barnen lär sig genom att härma – inte lyssna. Det är ”Learning by doing” som gäller för barn i denna ålder. Börja försiktigt genom att öva på grundläggande teknik för passningar, mottagningar, driva/dribbla och skott. Fokusera på en sak i taget och undvik att ha för många moment med i övningarna. En mer avancerad övning bryts med fördel ned i olika delmoment som först tränas separat för att därefter sättas samman.
Moment att öva på
- Driva o dribbla.
- Skjuta – Få göra mål.
- Stå i mål – Få göra räddningar.
- Spela 2-mål.
- Lekar (helst med boll) – Tjuv och Polis, Ormen, Drakskatt, Svanskull m.m.
Förslag på övningar - utespelare
- Driva inom en begränsad yta (t.ex. Tjuv och Polis).
- Driva/Dribbla runt koner - konskog.
- Följa John 2 och 2 med boll.
- Skott mot mål där alla turas om att vara målvakt.
- Passningsteknik bredsida 2 och 2 (t.ex. mellan två koner).
- Smålagsspel: 3 - 4 spelare/lag, med eller utan målvakt.
- Lekstafetter.
- Drakskatten - lagvis tävla om att hämta draken/drakarnas skatt (bollar) och driva/dribbla dessa förbi draken/drakarna hem till det egna boet.
- Stå på ett ben och kasta bollen emellan (t.ex. bolla gris, alt. tävla om vilket par som tappar bollen minst under 5 minuter).
Förslag på övningar - Målvakter
- Grundläggande målvaktsteknik (grepp- fall- och utkastteknik) för samtliga spelare under del av träningen, vissa av träningarna, exempelvis en station (1/3-del av tiden) i ett stationssystem, varannan eller var tredje vecka.
- Alla spelare bör få prova på att stå i mål i matcher.
Tips och råd
- Varje spelare skall ha en egen boll och sträva efter så mycket bollkontakt som möjligt under träningstiden.
- Motverka onödig väntan och passivitet genom att t.ex. undvika köer, där många bara får stå och vänta länge i stället för att sparka boll.
- Använd stationssystem om det är många spelare
- Sträva efter att ha en stor andel smålagsspel (3 – 4 spelare per lag) under träningarna.
- En lagom fördelning kan vara följande:
- Samling: Uppmärksamma de som är där genom att säga deras namn osv. Minst lika viktigt är att också uppmärksamma dem som av någon anledning är borta, visa att man bryr sig om alla i laget och inte bara de som är med på träningen.
- Uppvärmning: Någon rolig lek som främjar balans, koordination, snabbhet, samarbete m.m. och gärna med boll.
- Teknik: Försök att tänka i teman, och att inte göra för mycket teknikträning – 1 teknikövning per pass - gärna under flera sammanhängande pass i följd = tema. Det är ofta en bra idé att bryta ner mer komplexa övningar i enklare delar inom ramen av ett tema där man under 2 – 3 pass i följd tränar på ett moment som man sedan bygger vidare på. Tänk dock på att teknikträning inte får ske på bekostnad av spelträning.
- Spelövning: Minst hälften av träningspasset bör bestå av s.k. spelövning t.ex. 3 mot 3 mot konmål eller liknande. I spelträningen utvecklas barnens spelsinne på et naturligt sätt genom att de lär sig att fatta beslut i spelsituationer och genom sina erfarenheter av dessa lär sig konsekvenser av sina beslut. Genom att spela i mindre lag ökar andelen bollkontakter för varje spelare. Man kan spela 3-5 minuters matcher, med tre lag. Man kan ha föräldrar som motståndare. Man kan byta spelare mellan lagen osv. Den största begränsningen är ofta vi själva, vår fantasi och kreativitet – var inte rädd för att pröva nya idéer och att behålla och utveckla det som fungerar.
- Genomför teknikträning under lekfulla former – dvs. försök att öva teknikmomentet i en lek.
- Uppmuntra spelarna att spela/träna hemma och på rasterna i skolan
- Låt spelarna driva och dribbla och låt fördelarna med samarbete (passningsspel) mogna fram successivt och av sig själv.
- Sträva gärna efter att alltid försöka avsluta en träning med något som är positivt för alla – något som gör att alla barn går därifrån med en känsla av att ”jag har lyckats idag”. Om man t.ex. spelar smålagsspel eller match under sista halvan av träningen så kan man avsluta den 5 minuter tidigare och låta alla barnen skjuta straffar på någon ledare som är ”lagom” duktig målvakt.